Bogusz Wekka

Instrumenty perkusyjne

Bogusz Wekka fot. Piercewicz

W 2016 roku wziął udział w realizacji III edycji Projektu Arboretum, zrealizowanej przez Fundację Dziedzictwa Rzeczypospolitej.

Instrumentalista perkusyjny urodzony w Bydgoszczy, nierozerwalnie związał swe życie z rytmem i muzyką. Ukończył szkołę muzyczną I i II stopnia w Bydgoszczy (prof Mirosław Żyta). Absolwent Wydziału Klasycznego Akademii Muzycznej w Katowicach (prof.Stanisław Proksa). W pracy na scenie wykorzystuje m.in. takie instrumenty jak: bongo, kongo, rain stick, darbuka, tamburin, shakery, trójką, rattle. Koncertuje od 1997 roku.

Na stałe współpracuje z Teatrem Muzycznym Roma, Teatrem Buffo, a także z wieloma gwiazdami polskiej sceny muzyczne, są to m.in. Anna Serafińska, Bernard Maseli, Paulina Brzozowska, Ryszard Rynkowski, Grzegorz Karnas, Anna Szarmach, Dorota Miśkiewicz, Justyna Steczkowska. Brał udział w projekcie „United States of Beta – Poles jazz the World”. Od kilku lat jest też stałym członkiem zespołu „Dziewczyny”, „Ritmodelia”.

W 2014 roku w Legnicy wystąpił u boku Bobby’ego McFerrina, w trakcie jego koncertu w Polsce.

Wykonywał między innymi muzykę do filmu fabularnego „Ostatnia akcja” (2009), serialu „Przystań” (2009) oraz filmu animowanego „Agnieszka” (2011).

Dyskografia:
– Ania Serafińska, „Melodies”(1999)
– The Globetrotters, „The Globetrotters”(2000)
– Magda Anioł, „Kiedy dusza śpiewa”(2001)
– Wojtek Mrozek, „Rakija”(2001), „Tańce Świata”(2002)
– Jarek Weber, „Jarek Weber”(2002)
– Arek Skolik, „Mirror Gambit”(2002)
– Grupa Furmana, „Koncert w Stalarni”(2003)
– Bajm, „Myśli i słowa, (2003)
– Grzegorz Karnas, “Sny”(2004),”Ballady na koniec świata”(2005)
– Szymon Makohin, „Little ghetto boy”(2006)
– Alamut, „Ogrody Alamut”(2007)
– Ritmodelia, „It`s not batucada”(2009)
– Jerzy Małek, „Bop Beat”(2009)
– Paweł Kaczmarczyk AUDIOFEELING BAND, ” Complexity in Simplicity”( Act Music 2009)
– Dziewczyny, „Dziewczyny z sąsiedztwa”(2010)
– Taram, „Salad”(2010) – International band (Belgium,Spain,Hungary,Egypt,Serbia,Poland)
– Natalia Przybysz, „Kozmic Blues / Tribute to Janis Joplin (2013)”
– Babooshki, „Vesna”(2013)
– The Ślub, „Bella Provincia”(2014)
– „United States of Beta”(2014)
– Brzózka, „Kiedy byłam mała”(2015)
– Nika Lubowicz, „Nika’s Dream” (2015)
– Michał Wierba, „Body language” (2016)
– Łukasz Korybalski, „CMM”(2017)
– Krystyna Durys, „Tribute To Ladies Of Jazz”(2017)
– Projekt Arboretum, „Mazurÿ, Warnijoki, Jadźwięgi, Prūsai” (2017)

Zobacz także

Projekt Arboretum na skróty

Projekt Arboretum zaprasza do Świata Muzyki Hybrydowej

Chcesz otrzymywać informacje o darmowych wejściówkach na koncerty, a także o nowych wydarzeniach? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter.

Chcę otrzymywać e-mail newsletter (możliwość późniejszej rezygnacji)